Tips

ATT GÖRA EN SLÄKTBOK
Att göra en släktbok innehåller ett bildspel med tips från Fred Jonsson och en film om tekniken som Lilian  Sundman använde där hon använde Disgen, RTF och Word för att så småningom få automatiska register för namn och orter.

KORTA TIPS
Ny obesläktad person, t.ex. om du ska lägga in vår demoperson på kursen eller någon annan intressant person som du inte vet släktskapet till ….. än.
Välj person, för att hitta personer som du inte ser direkt i din familjeöversikt. T.ex. om du har lagt in en obesläktad person och vill hitta tillbaka till din släkt.
Flytta ett barn som ligger på fel plats. 4 korta filmer som visar olika varianter


LANTMÄTERIETS KARTOR 2023-02-13
Här är länken till bildspel som visades under mötet.
/Lars Hällstig


FILMTIPS I DISGEN

Vi har spelat in några digitala möten men vi lägger inte ut dem offentligt. Hör av dig till mig eller någon annan i styrelsen så får du länken. 

  • Ulf Lundström Skellefteå berättar om ortnamn i Västerbotten och Norrbotten (2022-03-01)
  • Tommy Jacobsson Umeå berättar om hur man hittar bouppteckningar i digitala arkiv och vad bouppteckningar kan berätta (2022-04-05)
  • Tommy Jacobsson Umeå berättar om hur man registrerar bouppteckningar som källor i Disgen med hjälp av Specialnotis och gör sökningar om dem i Disgen. (2022-05-10)
  • Gunda Lundström berättar om hur man gör en bygdebok (2022-09-22)
  • Olle Olsson berättar om Disbyt (2022-11-07)
  • Lena Ringbrant Ekelund berättar om foton i släktforskningen (2022-12-05)

/Lars Hällstig larshallstig@gmail.com


Koppla in en förälder som redan finns. Dvs man har en anförlust.
Detta kan hända om man går uppåt i släkten och matar in far eller mor.
Jag vill mata in en far men upptäcker att han redan finns och jag får en varning i rutan Möjliga dubbletter.
Jag fortsätter kopplingen i filmen men ett alternativ är ju att avbryta INNAN kopplingen.
4 minuter
https://youtu.be/pCOerpF7Px8

Varningsmeddelande: Personen har redan biologiska föräldrar.
Detta kan hända om jag går nedåt i släkten och matar in ett barn och barnet redan finns. Disgen tillåter mig inte att koppla in denna person. Barnet har dessutom redan föräldrar på annat ställe i datamappen. Här finns alltså dubbletter. Jag visar också hur jag tar bort personer. 8 minuter
(jag missar att längst ner i snabbmenyn står det faktiskt Per tabort)
https://youtu.be/9hlx1WGqAYo

Kommentera gärna filmerna. Troligen finns det alternativ och ni kanske har tips på förbättringar. Eller om ni har frågor.

/Lars Hällstig 2022-03-25


INDIKO – INSTALLATION AV JAVA OCH START AV INDIKO

Jag har gjort ett försök till instruktion. Se
Länk till instruktion för Indiko-installation
/2021-11-02


För att kunna se instruktionerna nedan behöver du i webbläsaren Edge använda en mus så att du kan skrolla nedåt med hjulet (just nu får jag inte ens det att fungera). I webbläsaren Chrome fungerar det bättre även utan en mus. Bäst är kanske om du laddar ner filerna och tittar på dem i din dator. Högst upp till höger finns en diskettsymbol i Edge och en neråtpil i Chrome, använd den för att ladda ner instruktionen.


DISGEN 2019.2 OCH APPEN SLÄKTEN/GEDEXPLORER

Nu finns Disgen 2019.2 och därmed appen Släkten för Android. Tyvärr bråkar Apple lite med oss så iOS-versionen dröjer men under tiden kan man använda Släktens förlaga Gedexplorer. Gedexplorer finns för både Android och iOS och kostar en slant men kräver inte medlemskap i DIS. Man kan även låta vänner skaffa Gedexplorer (som inte är DIS-medlemmar) och du kan förse dem med lämplig del av släkten.

Du kan läsa mer om appen Släkten på https://www.dis.se/app-slakten
Även fotografier kan läggas in vilket de inte visar. Överföringen från Disgen till Släkten går enkelt och snabbt men kräver medlemsnummer och lösenord.

Jag har försökt göra några instruktioner
– hur du installerar appen Släkten och använder den (om du har exporterat din släkt)
 
 
/Lars Hällstig 2020-12-08

HANTERA KARTOR

Jag visar inte här hur man importerar kartor. Det tar vi på våra möten i Skellefteå.
Instruktion att visa kartor    hur du väljer vilken karta som ska visas och navigera dig runt i den.
Instruktion för att visa livslinje …. hur du kan se var centrumpersonen i din familjeöversikt har levt och även ändra koordinater om de inte stämmer. Från början ligger koordinaterna på de större samhällena i ortträdet.
/Lars Hällstig 2020-02-05


KÄLLTRÄDET
Obs att i version 2023 infördes en finess som gör att man automatisk kan lagra källor och hänvisningar. I så fall skapas ett lite annorlunda källträd.

Till grundkursen i Disgen använder vi ibland det 10-sidiga kompendiet ”Snabbguide” som finns på utbildningssidan, men det saknar instruktion om källträdet. Därför har jag försökt göra dels en ensidig strukturförslag och del en 13-sidig utförlig instruktion hur man lämpligen gör sitt källträd. Se länkar nedan
Källträdet en sida
Källträdet instruktion 13 sidor
/Lars Hällstig 2020-01-24 ändrat 2023-04-15


Omvandla en bild (med text) till text   OCR

Ibland vill man fotografera av en text eller använda en text som finns på bildskärm. Då kan man använda en teknik som kallas OCR (optisk teckenigenkänning). I ovanstående instruktion (klicka på länken ovan) visar jag hur man kan göra det. Till denna metod krävs det att du har ett Google-konto.
/Lars Hällstig 2019-12-03