Tips

INDIKO – INSTALLATION AV JAVA OCH START AV INDIKO

Jag har gjort ett försök till instruktion. Se
Länk till instruktion för Indiko-installation
/2021-11-02


För att kunna se instruktionerna nedan behöver du i webbläsaren Edge använda en mus så att du kan skrolla nedåt med hjulet (just nu får jag inte ens det att fungera). I webbläsaren Chrome fungerar det bättre även utan en mus. Bäst är kanske om du laddar ner filerna och tittar på dem i din dator. Högst upp till höger finns en diskettsymbol i Edge och en neråtpil i Chrome, använd den för att ladda ner instruktionen.


DISGEN 2019.2 OCH APPEN SLÄKTEN/GEDEXPLORER

Nu finns Disgen 2019.2 och därmed appen Släkten för Android. Tyvärr bråkar Apple lite med oss så iOS-versionen dröjer men under tiden kan man använda Släktens förlaga Gedexplorer. Gedexplorer finns för både Android och iOS och kostar en slant men kräver inte medlemskap i DIS. Man kan även låta vänner skaffa Gedexplorer (som inte är DIS-medlemmar) och du kan förse dem med lämplig del av släkten.

Du kan läsa mer om appen Släkten på https://www.dis.se/app-slakten
Även fotografier kan läggas in vilket de inte visar. Överföringen från Disgen till Släkten går enkelt och snabbt men kräver medlemsnummer och lösenord.

Jag har försökt göra några instruktioner
– hur du installerar appen Släkten och använder den (om du har exporterat din släkt)
 
 
/Lars Hällstig 2020-12-08

HANTERA KARTOR

Jag visar inte här hur man importerar kartor. Det tar vi på våra möten i Skellefteå.
Instruktion att visa kartor    hur du väljer vilken karta som ska visas och navigera dig runt i den.
Instruktion för att visa livslinje …. hur du kan se var centrumpersonen i din familjeöversikt har levt och även ändra koordinater om de inte stämmer. Från början ligger koordinaterna på de större samhällena i ortträdet.
/Lars Hällstig 2020-02-05


KÄLLTRÄDET

Till grundkursen i Disgen använder vi ibland det 10-sidiga kompendiet “Snabbguide” som finns på utbildningssidan, men det saknar instruktion om källträdet. Därför har jag försökt göra dels en ensidig strukturförslag och del en 13-sidig utförlig instruktion hur man lämpligen gör sitt källträd. Se länkar nedan
Källträdet en sida
Källträdet instruktion 13 sidor
/Lars Hällstig 2020-01-24


Omvandla en bild (med text) till text   OCR

Ibland vill man fotografera av en text eller använda en text som finns på bildskärm. Då kan man använda en teknik som kallas OCR (optisk teckenigenkänning). I ovanstående instruktion (klicka på länken ovan) visar jag hur man kan göra det. Till denna metod krävs det att du har ett Google-konto.

/Lars Hällstig 2019-12-03


Hämta och installera Disgen2018   

Instruktion för att hämta och installera Disgen2018 och konvertera från Disgen2016 om du har det. Instruktionen skrevs våren 2018, vissa prisändringar kan ha skett efter det.
Testa programmet och betala inom 30 dagar. Instruktionen gäller Disgen 2018 men borde fungerar även för installation av Disgen2019 om man har Disgen 2018.
/Lars Hällstig 2018-05-01


Nyheter och kända brister i Disgen2018

Länken ovan går till nyheter och kända brister i Disgen2018. Jag har gjort en komprimerad fil av det som står på www.dis.se.
Eftersom Disgen numera uppdateras automatisk och oftare så kan någon brist nu vara åtgärdad.
/Lars Hällstig 2018-05-08